CONTACTE
ALTRES
COMANDES
PRODUCTES
MOLÍ DURAN
INICI
VÍDEO
EXTRACCIÓ DE L'OLI
RECOLLIDA D'OLIVES
L'OLIVA ARBEQUINA
La producció d’oli d’oliva verge extra de màxima qualitat s’inicia ja des de l’arbre. Tot comença en els camps d’oliveres situats als voltants del molí. Allà els arbres creixen en terres de predomini de secà, fet que condiciona una menor producció. Actualment cada vegada són més els pagesos que intenten acollir-se als principis de l’agricultura ecològica, canviant els seus procediments de cultiu, i respectant el creixement de l’arbre i el fruit sense afegir-hi productes químics. Aquest fet ens permet tenir una petita producció d’oli ecològic.
El moment òptim de recollida de les olives, pel seu grau de maduració, seria entre els mesos de desembre i gener. Tot i així, per obtenir les característiques gustatives i organolèptiques del nostre oli, la collita s’inicia una mica abans de tal manera que aprofitem un cert grau de verdor de les olives per donar nous colors a l’oli. El procés de recollida és manual, fent caure les olives des dels arbres al terra abans del moment en què caurien per elles mateixes. Al terra s’estenen unes xarxes que van acumulant les olives fins que finalment són abocades al carretó o les caixes que les traslladaran fins al molí. Sempre s’ha de intentar que les olives es traslladin el més ràpid possible al molí, de tal manera que el seu grau d’acidesa serà menor.
Les olives arriben al molí on són pesades, separades de la fulla per mètodes naturals i entren dins de la cadena de producció de l’oli. Són traslladades a la part superior de les pedres molturadores i cauen progressivament. D’aquesta manera s’obté una massa homogènia on hi trobem la carn de l’oliva. El pinyol ja queda en part separat, ja que no es veu afectat per la pressió de les premses. Aquesta massa s’acaba d’homogeneïtzar i posteriorment es fa passar per una màquina rotatòria, des d’on ja regalimen les primeres gotes d’oli.
Per acabar, aquesta massa és col·locada manualment a l’interior dels esportins. Aquests es van apilant l’un damunt de l’altre i un cop se’n té una torre, es posen a la premsa. L’oli extret per la pressió de la massa dins els esportins conté una part d’aigua vegetal de la pròpia oliva, es deixa reposar als dipòsits on es separen les dues capes per diferència de densitat i s’emmagatzema en condicions òptimes de conservació.                                                                                                                                                                                                      Anàlisis i certificats ecològic >
L’oliva arbequina, que agafa el seu nom del municipi veí d’Arbeca (a 13 km), és la principal protagonista del nostre oli. Són olives petites i arrodonides però que ofereixen a l’oli un gust afruitat amb aromes d’ametlles i altres fruites. Són poc amargants i rarament “piquen”, no són astringents sinó que es pot notar una gran suavitat i delicadesa. L’oli esdevé harmoniós, suau, lleuger i fins i tot amb una certa dolçor ametllada i afruitada que transporta a gustos més exòtics. Tot i així, si l’oliva és recollida precoçment, quan encara conserva certa verdor pot trobar-se un toc amarg, que fa variar lleugerament les característiques organolèptiques de l’oli resultant. Per tal de conservar totes aquestes propietats la cura en el procés d’elaboració i conservació ha de ser extrem, ja que aquests olis poden veure’s afectats fàcilment per l’oxidació. Per aquest motiu s’han de conservar sempre allunyats de les fonts de calor i de llum.
Olis Duran és una empresa familiar dedicada a la producció d’oli d’oliva verge extra de màxima qualitat. Tot començà l’any 1895 i des d’aleshores que s’ha treballat amb el mètode de producció basat en la molturació per pedres en fred, sense cap tipus d’additiu i utilitzant la pressió sobre columnes d’esportins La nostra tradició ens ha impulsat a mantenir els sistemes tradicionals però al mateix temps ens intentem adaptar a les millores que els nous coneixements ens poden aportar. Per aquest motiu, a més a més de l’oli que s’ha produït sempre, hem començat amb voluntat d’estendre-ho al màxim, la producció d’oli d’oliva extra verge ecològic. Aquest canvi implica una adaptació no només en la producció d’oli, sinó en tot el procés des de l’arbre fins al molí. Amb aquesta innovació intentem aportar el nostre granet d’arena en el respecte pel medi que ens envolta.
El molí es troba al municipi de Sant Martí de Maldà, a la comarca de l’ Urgell (província de Lleida), envoltada de les comarques de les Garrigues, i la Conca de Barberà. És una zona amb llarga tradició oliaria.
QUÍ SOM
L'OLIVA ARBEQUINA
RECOLLIDA D'OLIVES
EXTRACCIÓ DE L'OLI
VÍDEO
QUÍ SOM